*Magnify*
SPONSORED LINKS
Printed from https://www.writing.com/main/view_item/item_id/2057521-Tips-tegen-depressiviteit
Printer Friendly Page Tell A Friend
No ratings.
Rated: E · Article · Health · #2057521
Tips for fighting depression in Dutch language.
Tips tegen depressiviteit.


1) Vermijd alcohol. Ik merk zelf dat alcohol de volgende dag mijn depressie erger maakt, al moet gezegd worden dat alcohol op iedereen een ander effect heeft, en sommige soorten drank erger zijn dan anderen. Alcohol is een depressie-verergerend middel, dus je moet dit echt serieus nemen... Misschien vind je drank heel lekker, maar denk er asjeblieft over na of het het waard is als je last hebt van depressieve gedachten.

Vermijd te roken. Roken maakt depressies erger.

2) Kijk ook naar wat je eet. Behalve gezond eten en genoeg drinken (wat sowieso een goed idee is) kun je daarbovenop nog pure chocola eten. Onderzoek wijst uit dat pure chocola een positief effect heeft op zowel depressie als angststoornissen, en wel om deze redenen:

Pure chocola bevat Tryptofaan.
Pure en ook rauwe chocola bevatten grote hoeveelheden tryptofaan, een aminozuur dat in het lichaam omgezet word in twee belangrijke neurotransmitter, serotonine en melatonine. Beide helpen tegen stress. Serotonine is een natuurlijk antidepressivum, dat onmiddelijk je stemming verbeterd, en de stemmingswisselingen stabiliseert waar depressie vaak gepaard mee gaat. Melatonine helpt om te ontspannen en om 's nachts diep te kunnen slapen. Diepe slaap is essentieel voor je lichaam om je dagelijkse stress te verwerken en kleine verwondingen te repareren. Melatonine verhoogt bovendien de serotonineconcentraties in je lichaam op een natuurlijke manier, wat je op de bovengenoemde manier helpt in stressvolle situaties.

Pure chocola verhoogt je dopamineconcentraties.
Dopamine helpt om de onverklaarbare pijn die vaak bij depressie voorkomt te verminderen. Het heeft ook een positief effect op de werking van je brein, helpt je beter te slapen, en je stemming te stabiliseren. Bovendien helpt het je om je zekerder te voelen, zodat je je buitenshuis actiever en extroverter kunt gedragen. Onderzoek wijst uit dat mensen die zich erg extrovert gedragen de kleinste kans hebben depressief te raken.

Pure chocola bevat monoaminen.
Monoaminen helpen je stemming te stabiliseren door ervoor te zorgen dat serotonine en dopamine langer in je lichaam blijven hangen.

Pure chocola verhoogd endorfineconcentraties
Pure chocola verhoogt de endorfineproductie. Endorfinen zijn kleine eiwitten die geproduceerd worden door o.a het zenuwstelsel, maar ook in andere delen van het lichaam. Ze zijn stressverlagend en helpen tegen pijn trek die vaak gepaard gaan met depressie, en die verergeren. Ze helpen je op een natuurlijke manier om je beter te voelen, zonder bijwerkingen.

Pure chocola bevat voedingsstoffen en antioxidanten.
Chocola bevat veel vitamine B, een voedingsstof die belangrijk is voor het brein. Het bevat ook ijzer en magnesium, beide helpen om je beter te voelen. Depressie kan je lichamelijk en geestelijk uitputten, zodat je geen energie of zin hebt om ook maar iets te doen. Dat kan veroorzaakt worden door te grote hoeveelheiden vrij radicalen. Chocola kan helpen je actiever te voelen doordat het antioxidanten bevat die vrije radicalen helpen afbreken.

Als je chocola gebruikt om je beter te voelen, kun je het beste pure of rauwe chocola gebruiken, omdat daarin de meeste voedingsstoffen en antioxidanten zitten. Antioxidanten zijn sowieso gezond, ze zijn bijvoorbeeld goed voor je hart.
Gebruik liever geen melkchocolade, witte chocolade of andere chocolade waar caramel of andere suikerrijke ingredienten inzitten, omdat suiker een depressie kan verergeren. Melk verdunt de goede stoffen die in chocolade zitten, zodat de effecten die hierboven zijn beschreven verminderen of helemaal niet optreden.

Kortom: Chocola, helemaal top!

Ook vitaminesupplementen zijn nooit weg - Vitamine C is goed voor je immuunsysteem, wat goed is, omdat ziekte niet helpt bij een depressie. De verschillende vitamines B zijn ook goed, omdat ze je helpen te kalmeren zonder suf te worden. Denk bovendien ook aan Omaega-3 vetzuren (visolie)

3) Een ander bekend idee is regelmatige lichaamsbeweging. Bewegen helpt meer dan een hoop mensen denken. Een rondje joggen kan wonderen doen, en als je je niet goed genoeg voelt om je in het zweet te werken, probeer te stretchen... Stretchen is beter dan niets. Dansen is ook heel goed, omdat je tegelijk je gevoelens uit en je lichaam beweegt.

4) Een dooddoener, maar belangrijk, is genoeg slapen. Zelfs korte dutjes kunnen voor de juiste boost zorgen. Veel depressieve mensen merken dat hun depressie erger word als ze moe zijn, en over het algemeen kun je meer aan, mentaal en fysiek, als je goed uitgerust bent.

5) Verstop je niet, maar ga om met opbouwende mensen (Nota bene: opbouwende mensen) - en in het echt, niet via Facebook of Twitter. Dat is moeilijk als je je belabberd voelt, maar probeer het toch. Misschien ben je bang dat je in huilen uitbarst waar iedereen bij is, maar al mocht dat gebeuren, dan merk je gauw dat anderen echt om je geven, en goed uithuilen lucht ook op. Als je vrienden zien dat je je niet lekker in je vel zit proberen ze je misschien te laten lachen, dus lach, ook als je daar geen zin in hebt. Ook ongemeend lachen zorgt ervoor dat je je beter voelt, net als je vrienden, die zien dat ze iets voor je kunnen doen.

- En vermijd mensen die ervoor zorgen dat je je slechter voelt.

6) Vind een volwassen (gedrag én leeftijd) persoon die je vertrouwt, en praat met diegene. Blijf proberen de juiste persoon te vinden tot je er een vind, omdat veel mensen die er vertrouwekkend uitzien dat niet daadwerkelijk zijn, en het heel moeilijk kan zijn er een te vinden die bij je past. Maar denk eraan: ze bestaan. Denk er echter ook aan dat mensen hun grenzen hebben, omdat iedereen zijn eigen problemen heeft. Als je iemand 's nachts moet bellen, bedenk dan dat er nogal een verschil zit tussen bellen om 11 uur 's avonds of 3 uur 's ochtends.

7) Bekijk of lees iets goeds dat je aan het lachen maakt, omdat lachen, hoewel misschien niet het beste, in ieder geval een goed medicijn is. Vermaak kan je tijdelijk afleiden van je problemen, hoewel je ook weer niet te lang voor de tv of achter de computer moet zitten, omdat dat niet goed is voor je fysieke, en daardoor je mentale gezondheid, en bedenk dat als het vermaak leedvermaak is, het misschien contraproductief is - sommige soorten vermaak zijn namelijk slecht voor je eigenwaarde.

8) Probeer een hobby te vinden waar je goed in bent. Dat leid je af, ontspant, en zorgt ervoor dat je je beter voelt - zelfs al is het maar een kleijn beetje. Er zijn enorm veel mogelijke hobbies, dus wanhoop niet als de eerste paar dingen die je probeert niks aan blijken te zijn.

9) Luister naar vrolijke muziek. Muziek kan je stemming beinvloeden, dus dan kan vrolijke muziek je vrolijk laten voelen - onthoud dat je let op de teksten, omdat teksten ideen en beelden kunnen oproepen die je niet in je hoofd wilt. (Verderop in dit onderwerp zal ik een aantal links naar goede muziek posten.)

10) Ga af en toe een tijdje naar een stille en rustige plek waar je je kunt ontspannen. In de tuin misschien, in een park, of misschien gewoon in je eigen kamer. Dat helpt je je gedachten te ordenen. Angstige gevoelens komen vaak voor bij depressie, dus het is belangrijk goed om te gaan met de angsten die je voelt.

11) Ga eens naar buiten, vooral als het mooi weer is. Je zou bijvoorbeeld een plek kunnen bekijken bij je in de buurt die je niet goed kent.

12) Probeer positief te denken. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk het toch te proberen. Je kunt beginnen door te focussen op goede dingen. Wat je ook doet, probeer niet te focussen op negatieve dingen, omdat dat depressie in de hand kan werken.

13) Bid. Niet iedereen is gelovig, maar voor diegenen die dat wel zijn is dit goed advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat er voordelen aan gebed hangen - Persoonlijk vond ik het heel nuttig, daarom heb ik het aan de lijst toegevoegd. Op zijn minst voel ik dat ik mijn frustraties kwijtkan, en dat is belangrijk als je met depressie of een angststoornis om probeert te gaan.

14) Houd een dagboek bij. Dat is weer een manier om je frustraties kwijt te kunnen, en je kunt het dagboek aan iemand die je vertrouwt als je denkt dat dat je helpt. Dat is een manier om je gedachten en gevoelens over te brengen als je het moeilijk vind om je gedachten weer te geven in gesproken taal, of als je het algemeen moeilijk vind om met mensen te praten. Wees creatief - gewoon schrijven, poezie, scrapbooken, het kan allemaal. Het is jouw dagboek!

15) Onthoud dat je deze weg niet alleen hoeft te gaan - er zijn veel anderen die echt begrijpen waar je mee zit. Niemand wil zich alleen voellen, dus onthoud dit.

16) Neem een warm bad of een warme douche. Als je je depresief voelt is er een deel van je dat getroost wil worden, en er gaat iets troostends uit van een warme douche of een warm bad. ...en het voelt natuurlijk gewoon fijn om lekker schoon te zijn.

Aan de andere kant...

Een koude douche kan helpen met veel dingen. Het is goed voor het imuunsysteem, geeft de bloedsomloop een opkikker, maakt mannen vruchtbaarder, zorgt voor goede slaap, activeert de vetverbranding, helpt je huid en haar gezond te houden, vermindert stress, zorgt ervoor dat je beter met stress om kunt gaan, en helpt natuurlijk tegen depressie!

17) Help anderen. Helpen leid je af van je eigen situatie, en je kunt je terecht beter voelen over jezelf als je anderen helpt die dat nodig hebben. Ook dieren of zelfs planten helpen kan heel goed voor je zijn - als je een huisdier of plant hebt om voor te zorgen, bedenk dan dat jij er verantwoordelijk voor bent dat ze het goed hebben.

Goed zorgen voor een ander levend wezen zorgt ervoor dat je je goed voelt, omdat het chemicalen in je brein activeert die ervoor zorgen dat je je beter voelt.

18) Blijf bezig. Of het nou je werk is, het helpen van anderen, sociaal bezig zijn, of hobbies en intresses (Er zijn hopen dingen te doen om bezig te blijven!), bezig blijven is altijd een goed idee, omdat het je afleid, en je gewoon geen tijd hebt om aan je problemen te denken. Negatieve gedachten die je depressie of angststoornis verergeren komen als je alleen bent en niets te doen hebt. Het is, zoals eerder gezegd, belangrijk tijd voor jezelf te hebben, maar je moet uitkijken dat de 'tijd voor jezelf' het er niet slechter op maakt - er moet een balans zijn.

19) Aromatherapie. Er zijn allerlei kruiden waarvan de geuren ontspannend werken en je stemming verbeteren. Ze kunnen ook andere gezondheidsvoordelen hebben.

20) Drink Thee. Bepaalde soorten thee, zoals groene, zwarte en chai thee blijken te helpen tegen depressies.

21) Lichttherapie. Een helder licht kan helpen, vooral op donkere winterdagen.

22) Maak lijstjes. Bijvoorbeeld: 'Nog doen: opruimen, twintig minuten hardlopen, baard trimmen, etc.' Probeer jezelf aan je lijstjes te houden, het kan een goede motivator zijn om dingen gedaan te krijgen.

23) Huil als je moet huilen. Huilen verminderd stress en angst. Het lucht op.

24) Knuffel. Knuffelen verlaagt je bloeddruk, helpt je verbonden te voelen met anderen, en zorgt ervoor dat je je beter voelt.

25) Sintjanskruid. Vraag hier absoluut eerst je arts of het een goed idee is, omdat het, verkeerd genomen, giftig kan zijn, maar het werkt goed voor sommigen. Neem het niet samen met andere medicijnen als je arts je niet gezegd heeft dat het ok is!

26) Verander je omgeving. Verf je muren geel, neem nieuew potplanten, of hang een schilderij op... Dat kan je helpen je stemming in het algemeen te verbeteren.

27) Lees over depressie om het te begrijpen. Hoe beter je begrijpt wat er met je aan de had is, hoe waarschijnlijker dat je doorkrijgt wat je moet doen om er goed mee om te gaan.

28) Vind een paar wijze spreuken die bij je passen. Heb je ooit gehoord dat 'Een reis van duizend kilometer begint met een enkele stap'? Spreuken kunnen je aanmoedigen dingen positiever te zien.

***

Deze dingen helpen daadwerkelijk om een depressie of angststoornis te verminderen en ermee om te gaan, en kunnen gevoelens van hopeloosheid en hulpeloosheid dramatisch verminderen. Zoals je ziet zijn er heel veel dingen die je kunt doen, dus geef vooral niet op.
We weten allemaal dat het nodig kan zijn een arts, psycholoog of maatschappelijk werker aan te spreken om professionele hulp te krijgen, en het is helemaal niet erg om dat te doen (Ik heb het in het verleden zelf gedaan.). Als je in een ernstige depressie zit is dat absoluut aan te raden! Als je medicatie voorgeschreven krijgt, denk dan ook aan bijwerkingen.


*BELANGRIJK! Als je in behandeling bent en bijvoorbeeld medicijnen neemt, praat dan eerst met je arts of psycholoog voordat je iets doet wat op deze lijst staat. Let op allergien die je misschien hebt zonder het te weten als je kruiden of voedingsmiddelen uitprobeert. Als je gedachten hebt die draaien om het pijn doen of verwonden van jezelf (automutilatie) praat daar dan asjeblieft met een arts of psycholoog over, vooral als die gedachten steeds terugkeren of lang aanhouden.


Engelse links en andere bronnen:

http://personalitycafe.com/advice-center/144731-tips-fighting-depression.html

http://personalitycafe.com/general-psychology/69024-advisory-depression-its-dang...

http://personalitycafe.com/advice-center/326338-safe-place-sad-depressed-suicida...

http://personalitycafe.com/advice-center/119268-if-you-having-suicidal-thoughts....

http://personalitycafe.com/advice-center/397586-helplines-numbers-international-...


(Credit goes to stultum (a member at PersonalityCafe) for her efforts in translating this information into Dutch. Thank you!)
© Copyright 2015 Polar Bear (cylon at Writing.Com). All rights reserved.
Writing.Com, its affiliates and syndicates have been granted non-exclusive rights to display this work.
Log in to Leave Feedback
Username:
Password: <Show>
Not a Member?
Signup right now, for free!
All accounts include:
*Bullet* FREE Email @Writing.Com!
*Bullet* FREE Portfolio Services!
Printed from https://www.writing.com/main/view_item/item_id/2057521-Tips-tegen-depressiviteit